Saç ve Kepek Sorununa Çözüm


Kepek en çok rastlanılan saç problemi sağlıklı saçların bir numaralı düşmanıdır.Kepek kafa derisindeki ölü hücrelerin pul pul dökülmesi sonucu oluşur.
Yağlı ve gevşemiş hücreler birbirlerine ve kafa derisine yapışırsa kepek oluşur.
Kepeğin iki çeşidi vardır- yağlı ve kuru. Kuru kepek daha yaygındır, kafa derisindeki beyaz pullar şeklinde görülür ve kaşıntıya yol açar.
Yağlı  kepek yapış yapış ve sarı renklidir; kafa derisinde kötü bir koku oluşumuna neden olur.
Kepeğin Nedenleri
Kepek genellikle kafa derisinde bir tür mikrop (bakteri) nedeniyle oluşur. Bunun nedeni hatalı beslenme, duygusal baskı ve stres, hastalık nedeniyle oluşan bir enfeksiyon, saç kozmetiklerinin dikkatsiz ve fazla kullanımı ya da kuru hava olabilir.
Androjen (erkeklik hormonu) erkeklerde kelliğe yol açtığı gibi yağlı saçtan vekepekten de sorumlu olabilir.
Kepeğin gerçek nedeni doktorlar için bile bir sırdır ve herkes hayatının bir döneminde  bu sorunla karşı karşıya kalabilir. Kepek kalıcı bir kelliğe yol açmaz, ancak çok fazla dökülmesine neden olabilir.
Kepek Probleminden Nasıl Kurtulursunuz?
İlk yapılması gereken saçları temiz tutmaktır. Saçlarınızı sık sık yıkayın; Kepek oluşumuna bağlı olarak bu, her gün ya da iki günde olabilir. İyi birkepek önleyici şampuan kullanın.
Saçlara masaj yapmak ve sık sık fırçalamak da kepek sorununun tedavisinde önemlidir. Böylece kafa derisindeki kan dolaşımı ve yağ salgılaması artar, ölü hücrelerin kafa derisine yapışması önlenmiş olur.
Saçınıza yapışıp kalan saç spreyleri ve losyonları kullanmaktan kaçının. Çinko, selenyum ve sülfat ya da kortikosteroid hormonları içerenkepek önleyici ya da medikal bir şampuan kullanın, kepek oluşumu azalınca ayda bire düşürebilirsiniz.
Eğer sorun çözümlenemezse bir dermotoloğa danışmanız gerekir.
Bitkisel özlerle yapılan tedaviler de çok başarılı sonuçlar vermektedir.
Kına, shikakai, reetha ve amla antiseptik maddelerdir ve çok güçlü temizleme etkisine sahiptir, deterjanlar gibi herhangi bir zararlı etkileri de bulunmamaktadır.
Saf kakao ya da zeytinyağı ısıtılıp kafa derisine uygulanabilir. Gece boyunca kafada kalmalıdır. Ertesi gün saç derinize limon suyu sürün.
Bu kepek için iyi bir tedavidir. Saça kına uygulamak kepek problemini kontrol altına alır.
Eğer kepek sorunuyla uğraşıyorsanız; saçı, fırçaları, havluları ve yastık örtülerini temiz tutmak hayati önem taşır, çünkü buralarda bakterilerin oluşması çok kolaydır.


0 yorum:

SOHBET