Kepek Neden Oluşur?


Kepek sorunu,sonucu kafa derisinde kalan şampuan ya da sabun kalıntıları,abartılı jöle ile artabilir10 yaşın üzerindeki erkek ve kadınlarda rastlanabilen kepek sorunu saçın yeterli durulanmaması sonucu kafa derisinde kalan şampuan ya da 
sabun kalıntıları, abartılı jöle-saç spreyi kullanımı ya da yüksek ısıyla saç kurutmaetkisiyle artabilir.
Uz. Dr. Ahmet Arpacı
Dermatolog
Ayrıca soğuk hava, sürekli dar şapka kullanımı, yetersiz saç yıkamak, stres ve gerilim de tetikleyici sebeplerdir. Kepekten kurtulmak için saçınızı daha sık yıkayın! Öncelikle işe kepeğe karşı etkili bir şampuan edinerek başlayın...
Kepek, kafa derisindeki ölü deri hücrelerin anormal oranlarda kuruyarak atılması durumudur. Bu durum kaşındırıcı, sıkıntı verici ve çoğunlukla dönemseldir. Normal bir saç derisinde ölü cilt hücrelerinin atılması ve yenilerinin oluşması süreci normal ve orantılıdır. Kepek sorunu olan bir kişide ise bu oran bozulur çoğunlukladökülen hücrelerin tamamı ölmemiştir. Asıl ortaya çıkarılamayan da bu durumun nedenidir.
Kepek problemi genellikle kafa derisinin kuruluğu olarak bilinmesine rağmen bu sorunu yaşayanların çoğu yağlı bir deriye sahiptir. Bu arada genel kanının aksine, kepeğin kellikle hiçbir bilinen bir bağı yoktur.
Kepek sorununun iki ana nedeni vardır:
-İçsel nedenler: 

Hormonal dengesizlikler
Sağlık sorunları
Fazla terleme
Yetersiz temizlik/hijyen
Alerjik hassasiyetler
Yorgunluk
Duygusal stres
Fazla oranda şeker, yağ, nişasta tüketimi
Dengesiz/yanlış beslenme
-Dışsal nedenler:
Abartılı saç spreyi, jölesi veya saç jeli kullanmak
Saç boya maddelerinin yanlış kullanımı
Elektrikli bigudilerin yanlış kullanımı
Soğuk hava ve kuru mekan sıcaklıkları
Sıkı şapka veya eşarplar
Saçın seyrek yıkanması veya iyi durulanmaması
Stres, panik, tansiyon
Kepek probleminin en yaygın tedavisi aşağıdaki maddeleri içeren şampuanların kullanılmasıyla olur:
Kömür-katran
Pyrithione-çinko
Salisilik asit
Selenyum sülfit
Kükürt
Kepek şampuanı “düzenli” kullanılmalı
Kepek doğal bir süreç olduğundan tamamen ortadan kaldırılamaz ancak kontrol edilebilir. Genellikle düzenli kullanılan kepek şampuanıyla kontrol altında tutulması mümkündür.
Şampuan sonrası saçın çok iyi durulanması gerekir. Saç yıkama sıklığı yani hijyen kepekle doğrudan ilişkili olduğundan sık ve iyi yıkamanın önemi unutulmamalıdır. Kepek problemi olan kişi, saç derisi dışında kaş, şakak, alın gibi bölgelerde kızarıklıkla birlikte oluşan döküntüler varsa doktora başvurmalıdır.
Kepek sorununun ortadan kaldırılması mümkün olmasa da bazı önlemlerle kontrol altına alınması mümkün:
Beslenme: Beslenmenin kepek üzerinde önemli bir etkisi vardır. Kepeğin oluşmasına imkan sağlayacak yararsız karbonhidrat ve yağ asitlerine karşı bol bol B vitamini tüketin.
Şampuan: Piyasada bulunan iyi kepek şampuanlarından kullanın. Saçınızı sık yıkayarak iyi durulayın.
Kepeği önlemede temizlik kuralları
Eğer altı yıkamadan sonra sorun tekrar baş gösteriyorsa, kepeklerin çoğalmasını ve kafa derisinin kabarmasını beklemeden tekrar yıkayın. Ortalama beş gün içerisinde toplamda üç-dört kez yıkanan saç derisi tamamen temizlenmiş olur. Eğer bu yöntem etkili olmadıysa bir dermatoloğa başvurun.
Yaşam düzeni
Düzenli ve yeterli uyuyun. Vücut direncinin azalması, kepek oluşumunu artıran etkenlerin başında gelir. Bu arada mümkün olduğunca güneşe şapka ya da bandana ile çıkın. Eğer güneşlenme olanağınız yoksa bir ısı lambası bulup beşer saniyelik aralıklarla başınızın etrafında döndürün. Böylece kafa derinizi kepeklerden arındırma yolunda çok büyük bir adım atmış olursunuz.

0 yorum:

SOHBET